RSS

Скални манастири в България

Най-ранните скални манастири в България

скални манастири Силистра

Най-старите скални манастири с Европа са открити в района на Силистра. Съхранената колония от скални забележителности е датирана около 5 век, което ги прави по-стари от скалните паметници около Русе и Аладжа манстир с ок. 1000 години.
Днес старинните скални комплекси са съхранена точно така, както са били по времето, в което реално са функционирали. Ясно се виждат местата, където са водени култови действия и обреди, където кипял бурен духовен живот. Подобни паметници обуславят духовния потенциал на българската православна църква през Средновековието.

Единствения действащ днес

скални забележителности  „Св Димитър Басарбовск”

скален манастир „Св Димитър Басарбовски”

„Св Димитър Басарбовски” е единственият действащ скален манастир в България, врязан в красивите скали на каньона на река Русенски Лом, на 10-тина км от града.

Манастирът е постоянно действащо светилище, което днес привлича с уникалността и неподправената си красота множество туристи от Българя и чужбина. До него води голям асфалтов път, пред входа му е изграден голям паркинг.

Поклонниците стигат до църквата по стръмна каменна стълба, а за по-любопитните има още една, която ги отвежда до костницата на манастира. Красивите скални композиции са очарователно направени, а сегашните служители са допринесли за запазване на духовността и обгрижват светилището си ежедневно.

Другите скални манастири

В България има още няколко скални композиции, служели за преклонение през годините, но днес те не са действащи и функционират като туристическа атракция.

"Аладжа манастир" - скални забележителности в България

„Аладжа манастир“

Ивановските скални църкви също са издълбани в скалистия каньон на Русенски Лом, включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, заради безценните стенописи, открити в църквата “Св. Богородица”. Каменната композиция, включва 20 скални църкви и параклиси, пръснати из цялата скала, образувана в скалите на каньона.

Друг скален манастир, обявен за природна забележителност, е простиращи я се в близост до курорта Златни пясъци – Аладжа Манастир. Простира се на два етажа. Запазени са ценни стенописи от 14 век, а при археологическите проучвания са намерени доказателства за живот в пещерите му още от 4 век.

ПРОЧЕТЕТЕ ЗА ВСИЧКИ СКАЛНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В СТРАНАТА.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: