RSS

СКАЛНИ ФЕНОМЕНИ

Територията на България е богата на най-разнообразни скални форми. Срещат се различни единични образувания, цели местности или каменни гори. Доста голямо е и пещерното богатство. В страната ни има много открити и неоткрити все още пещери, криещи в себе си неoписуеми скални образувания, чиято красота е неописуема с думи.

Скални образувания

Релефът на България се е постарал много, като е оформил неповторими скални богатства.

Белоградчишки скали

Белоградчишките скалиЕдна от най-нашумелите дестинации след 2007 година несъмнено са Белоградчишките скали, сформирани преди около 200 млн години. Простират се на територията на Врачанския Балкан.

Скалните образувания освен магнит за хилядите, идващи тук туристи, е също толкова привлекателен и за катерачите, макар, че след обявяването на феномена за природна забележителност, катеренето е забранено. Освен скалите в района има и много други исторически и културни забележителности. (ПРОЧЕТЕТЕ ВСИЧКО ЗА БЕЛОГРАДЧИШКИТЕ СКАЛИ И БЕЛОГРАДЧИШКАТА КРЕПОСТ)

Чудните мостове

Чудните мостовеДруго неповторимо по своята уникалност и красота природно богатство са Чудните мостове, разположени в Родопската планина. Представляват внушителни мраморни арки, известни освен с красотата си и с историята и произхода си.

(НАУЧЕТЕ ВСИЧКО ЗА ЧУДНИТЕ МОСТОВЕ И СХОДНИТЕ СКАЛНИ ФЕНОМЕНИ „БОЖИ ПОСТ“ И ПРОХОДНА ПРИ КАРЛУКОВО)

Скален манастир “Св. Димитър Басарбовски”

Скален МанастирСкалният манастир до Русе е също уникално по своята същност феномен, макар, че е резултат от човешката дейност, а не природно творение. Въпреки това той е прекрасно творение, което носи интерес, прелест и святост.

(ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СКАЛНИТЕ МАНАСТИРИ)

Мелнишки пирамиди

Мелнишки пирамидиМелнишките пирамиди се простират в подножието на Пирин планина, в близост до едноименния град. Представляват внушителни по своите размери и красота скални феномени, със стръмни скални откоси и песъчлива структура. Целят район е богат на най-разнообразни скални образувания.

(ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА МЕЛНИШКИТЕ ПИРАМИДИ)

Ждрела

Едни от най-красивите скални форми, които природата е създала са неповторимите вечни ждрела. На територията на България най-посещаваните като туристически дестинациите са Триградското ждрело, Буйновското ждрело, Трънското ждрело.

Ждрелото на река Ерма

Трънско ждрело скален феноменРазположено е в близост до град Трън, на сръбската граница. Заради положението си до скоро не е било сред по-разпространените туристически направления, но красотата му привлича ново и нови туристи. Около скалните откоси на феномена е изградена екопътека, която пресича реката на две места и криволичи около прекрасната природа около Трън. Гледките са зашеметяващи, а природните красоти – неповторими.

(НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ТОЗИ НЕВЕРОЯТЕН СКАЛЕН ФЕНОМЕНИ)

(ПРОЧЕТЕТЕ ЗА ВСИЧКИ СКАЛНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В БЪЛГАРИЯ)

 

2 отговора на “СКАЛНИ ФЕНОМЕНИ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: