RSS

Марков камък

02 Апр

На 3 км от град Елена се простира грамаден камък с чудата легенда…

Внушителният камък се подпира на по-малък каменен монумент, на ръба на стръмна пропаст, озовал се там по незнаен и мистичен начин. Местоположението на внушителния по размери скален феномен се свързва с легендата за Крали Марко, откъдето идва и името му – „Марков камък“.

До красивата местност, където се намира Марков камък води стръмна пътека, около която се ширят прекрасни природни местности. Цялото протежение да обозначената с маркировка пътека се може да се похвали с красива гледка, чист въздух и пленителна флора.

Легендата разказва . . .

Преданията за Марков камък са единствения източник, от който може да се почерпи пълна информация за произхода на скалния феномен. Легендата е свързана със смелите подвизи на Крали Марко. Разказва как той бродел по тези местности и случайно голямата скала препречила пътят му. Тъй като не можел да повдигне тежкия камък се наложило да го търкаля през долове и възвишения. Заради огромната си маса парчето скала се засилило и Крали Марко се наложило да го догони, изпревари и точно преди да падне в пропастта го подпрял със силните си ръце. И до днес на камъка се вижда капка кръв от малкото пръстче на легендарния мъж . . .

Advertisements
 

Етикети: , , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: